Περισσότεροι από 200 επιχειρηματίες, κορυφαίοι εκπρόσωποι της πολιτικής και της οικονομικής ηγεσίας, μέλη διπλωματικών αποστολών, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και στελέχη επιχειρήσεων παραβρέθηκαν στην έναρξη των εργασιών της 3ης Διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), με θέμα «Προκλήσεις για την Ανάκαμψη». Η εκδήλωση οργανώθηκε σε συνεργασία με το Wharton Alumni Club of Greece και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Απριλίου στο ξενοδοχείο «King George».
Ένα εθνικό σχέδιο μακράς πνοής αναμένουν οι Έλληνες επιχειρηματίες, με εθνική στρατηγική, που θα δώσει πραγματική προοπτική και δυναμική ανάπτυξης, τόνισε στην εισαγωγή του καλωσορίζοντας τους συνέδρους ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Πρόεδρος της ΕΕΝΕ και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.
Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης και Πρόεδρος του Wharton Club of Greece, κ. Κρίστιαν Χατζημηνάς, αναφέρθηκε στους δύο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, την εξωστρέφεια και το επίπεδο φόρων. Παρουσιάζοντας τις προτάσεις τις ΕΕΝΕ για τη φορολόγηση, υπογράμμισε την θέση για την εισαγωγή ενός οριακού (marginal) φόρου της τάξεως του 10%, μόνο για το επιπλέον παραγόμενο και δηλωθέν εισόδημα πάνω από το μέσο όρο του δηλωθέντος εισοδήματος της περιόδου 2010-2015. Με αυτόν τον τρόπο παρέχεται δραστικό κίνητρο επενδύσεων κα ανάπτυξης χωρίς κανένα κίνδυνο απώλειας υφιστάμενων και προβλεπόμενων φορολογικών εσόδων.
Κεντρική Ομιλία στη Διάσκεψη πραγματοποίησε η Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητική Εκπρόσωπος, κα. Όλγα Γεροβασίλη, η οποία τόνισε πως η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και όχι στα περιοριστικά μέτρα, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι η χώρα είναι έτοιμη να εισέλθει σε ανοδική πορεία. Σε Κεντρική του Ομιλία, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, σκιαγράφησε τις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή και τις γεωοικονομικές τους προεκτάσεις, ασκώντας δριμεία κριτική σε όσους στο εσωτερικό της χώρας «πολιτικοποιούν» μείζονα θέματα εθνικής ασφάλειας.
Στο πλαίσιο της διάσκεψης συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι οικονομικές εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώνονται από τις μεγάλες προκλήσεις στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου, η Ελληνική επιχειρηματικότητα ως κρίσιμος αναπτυξιακός μοχλός και ως κλειδί για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και η αποφασιστική, αναγκαία, στροφή σε μια παραγωγική, εξωστρεφή, εξαγωγική οικονομία που πρωτοπορεί, καινοτομεί και διακρίνεται στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Στο επίκεντρο βρέθηκαν, επίσης, οι προοπτικές στους τομείς του Τουρισμού και της Ναυτιλίας, με αναφορά τόσο στις προκλήσεις όσο και στις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται.
Ομιλητές της Διάσκεψης ήταν σημαίνουσες προσωπικότητες της πολιτικής και επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας οι οποίοι συμφώνησαν πως η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί την μεγάλη πρόκληση για την πορεία προς την ανάπτυξη.
Ειδικότερα, ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ., κ. Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε την ανάγκη να τονωθεί η επιχειρηματικότητα και να «ξεκλειδώσουν» οι επενδύσεις ενώ ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας σημείωσε ότι η υπερφορολόγηση δεν δίνει κίνητρο ούτε στον εργαζόμενο, ούτε στον επιχειρηματία, ούτε στην κοινωνία για τη δημιουργία πλούτου. Στην ομιλία της η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά εξέφρασε την αισιοδοξία της για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν ενώ ανέλυσε πως, με περιορισμένους πόρους, ο Ελληνικός Τουρισμός κατάφερε πέρυσι παρά τους ευρύτερους κλυδωνισμούς να καταγράψει μια σημαντική αύξηση.
Ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, στον συμπερασματικό του λόγο, τόνισε ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να στηρίξουν την ανάκαμψη της χώρας, την έξοδο από την κρίση και την πορεία προς μία μακρά και αειφόρα ανάπτυξη. Υπογράμμισε, δε, πως αυτή την εθνική προσπάθεια καλείται να την υιοθετήσει, να την υπηρετήσει και να την υπερασπιστεί με συνέπεια το σύνολο του πολιτικού συστήματος.
Η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) αποτελείται από 80 και πλέον δυναμικούς Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική και τη διεθνή αγορά σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι υπηρεσίες υγείας, το διεθνές εμπόριο και οι εξαγωγές, η κατασκευή και τα έργα υποδομών. Τα μέλη της Ένωσης στηρίζουν έμπρακτα και αναδεικνύουν το λεγόμενο «Πατριωτικό Επιχειρείν», που συνοψίζεται στο τρίπτυχο, μένουμε στην Ελλάδα, δημιουργούμε πλούτο στην Ελλάδα, δημιουργούμε θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με την κ. Στέλλα Τσομώκου στο
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ