Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος για την ελληνική επιχειρηματικότητα και βιομηχανία. Είναι όρος επιβίωσης, πολλαπλασιαστής παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας για τις επιχειρήσεις, σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Δημιουργεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για την επιτυχή μετάβαση στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Οι διαδοχικές κρίσεις απέδειξαν ότι επιβιώνει όποιος είναι ανταγωνιστικός σε σχέση με την παγκόσμια παραγωγή. Ότι, για να σε προτιμήσει ο πελάτης, πρέπει να αποδείξεις ότι έχεις ένα πλεονέκτημα, όχι μόνο την τιμή, αλλά την ποιότητα και την τεχνολογία.
Η ρομποτική τεχνολογία αφορά τους πάντες, μεγάλους και μικρότερους παίκτες, και μπορεί να απογειώσει την παραγωγικότητα της επιχείρησης, αλλά και να την τοποθετήσει στο επίκεντρο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
“Με βάση και την εμπειρία μας από τις εφαρμογές που υλοποιούμε σε επιχειρήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, από διάφορους κλάδους της οικονομίας, οι επιχειρήσεις που ανεβαίνουν στο άρμα του ψηφιακού παραγωγικού μετασχηματισμού μπορούν να πετύχουν έως 50% επιπλέον παραγωγικό χρόνο μηχανημάτων, τουλάχιστον 10% λιγότερες δαπάνες συντήρησης μηχανημάτων, 30% βελτίωση ποιότητας παραγωγής και 30% βελτίωση στη διαθεσιμότητα α’ υλών”, σημειώνει ο Ευάγγελος Γκιζελής, founder & CEO της Gizelis Robotics.
Η Gizelis Robotics είναι σήμερα ο μεγαλύτερος integrator συστημάτων ρομποτικής και εφαρμογών αυτοματισμού υψηλής τεχνολογίας στη χώρα μας, που απευθύνεται στην παγκόσμια βιομηχανία και αγορά. Αποτελεί τη νεότερη εταιρεία του βιομηχανικού ομίλου εταιρειών της ΓΚΙΖΕΛΗΣ Α.Ε., που είναι από τους παλαιότερους, εδραιωμένους κατασκευαστές μηχανημάτων επεξεργασίας λαμαρίνας, με εξαγωγές –σε 55 χώρες διεθνώς– που ξεπερνούν πλέον το 80% της παραγωγής της.
Όπως εξηγεί ο κ. Γκιζελής, η 4η βιομηχανική επανάσταση και το έξυπνο εργοστάσιο είναι το μέλλον, όπου όλα τα μέσα και οι συντελεστές (μηχανήματα, γραμμές παραγωγής, συστήματα και άνθρωποι) διασυνδέονται σε πραγματικό χρόνο (real time), μέσω μιας ολιστικής διαχείρισης και ανταλλαγής δεδομένων. Η μετάβαση αυτή, τονίζει, σημαίνει ότι πλέον μηχανές και άνθρωποι μαθαίνουν να συνεργάζονται και είναι καθήκον μας να βρούμε ποιες εργασίες θα αναλάβουν να εκτελούν οι μηχανές και ποιες οι άνθρωποι, σημειώνοντας ότι ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει κομβικός για να πετύχουμε στη νέα τεχνολογική εποχή.
Όπως υπογραμμίζει ο founder & CEO της Gizelis Robotics, οι επιχειρήσεις για να πετύχουν την ψηφιακή μετάβαση οφείλουν να συνδυάζουν τρία στοιχεία: τεχνολογία, ευελιξία και ανθρωποκεντρικότητα, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους και να παράγουν αξία. Η επιτυχής αξιοποίηση της τεχνολογίας προϋποθέτει και αλλαγές στη δομή και στον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης. Η μετάβαση των επιχειρήσεων στη νέα εποχή, στα νέα μοντέλα οργάνωσης και λειτουργίας, είναι μια κρίσιμη απόφαση και αποτελεί επιλογή στρατηγικού βάθους με στόχο την επιβίωση και βιώσιμη ανάπτυξη. Η ρομποτική τεχνολογία συμβάλλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση του ρόλου των εργαζομένων μέσα στην επιχείρηση.
“Ο ψηφιακός μετασχηματισμός οικονομίας και επιχειρήσεων στη χώρα κινείται ταχύτερα σε σχέση με το παρελθόν, αλλά όχι ακόμα αρκετά ώστε να κλείσει η ψαλίδα με την Ε.Ε. Παρότι οι μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι επιταχύνουν τις τεχνολογικές επενδύσεις, η συνολική πορεία της Ελλάδας προς την 4η βιομηχανική εποχή οφείλει να κινηθεί με ταχύτερο βηματισμό σύγκλισης με τις επιδόσεις της υπόλοιπης Ε.Ε. Πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ αποκαλύπτει ότι οι εταιρείες με υψηλότερο επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας, που διαθέτουν μια σαφή στρατηγική, σύγχρονη τεχνολογική υποδομή και ανθρώπινο κεφάλαιο με γνώσεις ψηφιακής τεχνολογίας, αναμένουν ταχύτερη απόδοση των ψηφιακών τους επενδύσεων, χτίζοντας διαρκές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Είναι εξαιρετικά θετικό ότι η ελληνική Πολιτεία έχει εντάξει τις επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες ψηφιακού μετασχηματισμού στα νέα αναπτυξιακά προγράμματα. Σήμερα ένας ισχυρός πυρήνας έχει αρχίσει και αντιλαμβάνεται ότι η επένδυση στις νέες τεχνολογίες αιχμής, το Industry 4.0 και την Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι βασικό προαπαιτούμενο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητάς της σε μια περίοδο ανατροπών, αβεβαιοτήτων αλλά και μεγάλων ευκαιριών”, αναφέρει.
Η Gizelis Robotics S.A. συνεργάζεται με τον ιταλικό όμιλο τεχνολογίας E80.
Με πρωτοβουλία της Gizelis Robotics, περισσότερα από 50 ανώτατα στελέχη, από 28 κορυφαίες βιομηχανίες και επιχειρήσεις της χώρας μας, συμμετείχαν στην 1η επιχειρηματική αποστολή στην Ιταλία, που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 21-23 Ιουνίου. Σκοπός αυτής της ξεχωριστής επίσκεψης ήταν η επαφή στην πράξη με τις τελευταίες τεχνολογίες εφαρμογών και μηχανημάτων αυτοματισμού Intra-Logistics που αναπτύσσει ο κορυφαίος ιταλικός τεχνολογικός όμιλος Ε80. Στο πλαίσιο της αποστολής, οι Έλληνες συμμετέχοντες από Αθήνα και Θεσσαλονίκη ταξίδεψαν σε Μπολόνια, Πάρμα και Ρέτζιο Εμίλια, της Βόρειας Ιταλίας, όπου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τρεις υπερσύγχρονες μονάδες “Mega Smart Factories”, προκειμένου να δουν από κοντά σε λειτουργία και να μελετήσουν τις εντυπωσιακές νέες εφαρμογές αυτοματισμού σε χώρους Logistics, που αποτελούν υποδείγματα καινοτομίας, ποιότητας και παραγωγικότητας σε διεθνές επίπεδο.
Η Gizelis Robotics χτίζει σχέσεις με τον όμιλο-κολοσσό E80 GROUP, που κατέχει ηγετική θέση στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων αυτοματισμού Intra-Logistics. Ιδρύθηκε το 1992 και είναι πρωτοπόρος του Industry 4.0. Ενσάρκωσε εξαρχής το μοντέλο του Έξυπνου Εργοστασίου και ειδικεύεται σε μια ποικιλία συστημάτων ρομποτικής αυτοματοποίησης, παλετοποίησης, σε αυτόνομα οχήματα LGVs, ρομποτικά stretch wrappers, συστήματα ελέγχου παλετών και αυτοματοποιημένες αποθήκες υψηλής πυκνότητας (high-density warehouses). Μέχρι σήμερα ο Όμιλος E80 έχει ολοκληρώσει έργα σε πάνω από 300 εργοστάσια παγκοσμίως και έχει εγκαταστήσει περισσότερα από 2.000 ρομποτικά συστήματα, 5.000 LGVs και 35 high-density warehouses.