Σήμερα, Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στα γραφεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με κλιμάκιο της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε).
Από την Ε.ΕΝ.Ε συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Κρίστιαν Χατζημηνάς, ο Γενικός Διευθυντής κ. Παύλος Ευθυμίου καιο Επικεφαλής Οικονομολόγος κ. Γιώργος Κεφαλογιάννης. Τη ΔΥΠΑ εκπροσώπησανο Διοικητής κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης καιο Υποδιοικητής κ. Βασίλης Γεωργιάδης.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, η διοίκηση της ΔΥΠΑ παρουσίασε αναλυτικά όλες τις πρωτοβουλίες της, με ιδιαίτερη έμφαση στο πεδίο της επανεκπαίδευσης, τον τομέα δηλαδή που η Ε.ΕΝ.Ε θεωρεί την πιο σημαντική παράμετρο για την επαναβιομηχανοποίηση της χώρας σύμφωνα με τις σύγχρονες συνθήκες.
Στη συνέχεια, η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών παρουσίασε, τις συγκεκριμένες προτάσεις/θέσεις της, αναφορικά με την επανεκπαίδευση των εργαζομένων, προς την διοίκηση της Υπηρεσίας. Αποφασίστηκε από κοινού, να υπάρξει στήριξη της E.ΕΝ.Ε και στις Ημέρες Καριέρας που διοργανώνει η Υπηρεσία, αλλά πρωτίστως η Ε.ΕΝ.Ε να επικεντρωθεί στο να κοινοποιήσει στα μέλη της και να επιδιώξει ευρεία συμμετοχή, στα προγράμματα και τις πρωτοβουλίες της ΔΥΠΑ στον χώρο των ψηφιακών δεξιοτήτων και τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης η Ε.ΕΝ.Ε θα ενθαρρύνει τα Μέλη της και τους συνεργαζόμενους επιχειρηματικούς φορείς να διευρύνουν τη συνεργασία τους με την
Μονάδα Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων της ΔΥΠΑ.
Η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών κατανοεί πλήρως ότι στον χώρο της επανεκπαίδευσης μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις ως προς το ποια είναι η βέλτιστη τακτική /προσέγγιση. Ωστόσο, η Ένωση, πιστεύει ότι η ΔΥΠΑ και οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να συγκλίνουν ακόμα περισσότερο ώστε να υπάρξει η κατάλληλη ώσμωση. Σκοπός είναι η ενίσχυση της συνεργασίας και η καλύτερη συνεννόηση με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας ολοκληρωμένης και ριζικής επανεκπαίδευσης του υφιστάμενου προσωπικού των επιχειρήσεων. Η Ένωση προσδοκά μέσω αυτών των προγραμμάτων να καλυφθεί το πρώτο σκέλος της παροχής και πιστοποίησης της εκπαίδευσης . Παράλληλα, δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στο δεύτερο σημαντικό σκέλος της προσέγγισης, το οποίο αφορά τη σύνδεση της μηδενικής αύξησης του μη μισθολογικού κόστους (όπως οι εισφορές και η φορολογία) για τους εργοδότες που επιθυμούν να παρέχουν αυξήσεις στο προσωπικό τους που επενδύουν στην επανεκπαίδευση. Η ιδέα της “ψηφιακής επανάστασης από κάτω προς τα πάνω” δηλαδή η ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων σε προχωρημένη επανεκπαίδευση θα πρέπει να συνοδεύεται από μια πραγματική αύξηση των εισοδημάτων τους ως κίνητρο για την αύξηση παραγωγικότητας.