Πρόεδρος ΕΕΝΕ (Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών)
Η ΕΕΝΕ (Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών), είναι η επιχειρηματική ένωση που εδραίωσε την έννοια του πατριωτικού επιχειρείν στην κορύφωση της κρίσης, το 2015. Στόχος της ελληνικής ένωσης επιχειρηματιών και των μελών της είναι να ηγούνται με το παράδειγμά τους, στην επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια – την υγιή επιχειρηματικότητα στο σύνολό της, με ειδική έμφαση σε έξυπνες συνέργειες και στρατηγικές συνεργασίες μακροπρόθεσμου ορίζοντα.
Ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ και επικεφαλής του Ιατρικού Αθηνών, Βασίλης Αποστολόπουλος έχει θέσει ως στόχο και προτεραιότητα την ενίσχυση και την προώθηση της Εταιρικής Κοινωνικής στην Ελλάδα, τόσο με τις δράσεις και τις εκθέσεις των μελών της, όσο και συλλογικά, ως Ένωση. Μάλιστα, η ΕΕΝΕ εξέδωσε και σχετικό κείμενο πολιτικής, με σημαντικές παρατηρήσεις και προτάσεις για την δημιουργία μιας εθνικής στρατηγικής κοινωνικής υπευθυνότητας. Ο Νίκος Αυλώνας που ηγήθηκε της συγγραφής του Paper της ΕΕΝΕ, θεωρείται από πολλούς ο κορυφαίος Έλληνας ειδικός σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας, Ευθύνης & Αειφορίας.
Είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο στις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα είναι από τους πρωτοπόρους σε θέματα ΕΚΕ στην Αμερική. Η ΕΕΝΕ και τα μέλη της επιθυμούν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για τη μεγιστοποίηση της Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας στην Ελλάδα και η Ένωση, με πρωτοβουλία του Προεδρείου έχει προβεί σε σειρά ενεργειών στην κατεύθυνση αυτή.
Ενδεικτικά, το τρέχον έτος και μόνο, η ΕΕΝΕ στήριξε την μεγάλη έρευνα του Κέντρου Αειφορίας με τη Wind, ηγείται μιας σειράς δράσεων για την ενίσχυση των ακριτικών νησιών του Αιγαίου και την υποστήριξη των μόνιμων κατοίκων τους – ξεκινώντας με την Κίναρο, ενώ παράλληλα εξέδωσε πρόσφατα ένα στοχευμένο Paper στα θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Μία διευρυμένη εκδοχή του Paper μαζί με ορισμένες πρόσθετες εξειδικευμένες προτάσεις πολιτικής, κατατέθηκε στα αρμόδια Υπουργεία προς ενημέρωσή τους. Η ΕΕΝΕ και τα μέλη της τόσο με τις δράσεις, όσο και με το παράδειγμά τους υπογραμμίζουν τη σημασία της ΕΚΕ και την ευθύνη του σύγχρονου επιχειρηματία απέναντι στο περιβάλλον, την κοινωνία και τις επόμενες γενιές.
«Ιατρική υιοθεσία» των παιδιών του Μπαλταδώρου
Ο επικεφαλής του Ιατρικού Αθηνών μάλιστα, δεν δίστασε να παραδεχτεί στην κάμερα του CNN Greece, την πρωτοβουλία που πήρε πριν λίγες ημέρες σχετικά με την «ιατρική υιοθεσία» των παιδιών του πεσόντος πιλότου, Μπαλταδώρου. Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών έρχεται να προστεθεί στους φορείς που αποφάσισαν να βοηθήσουν την οικογένεια του εκλιπόντος ως ελάχιστο φόρο τιμής. Σύμφωνα με όσα δηλώνει και ο ίδιος ο Βασίλης Αποστολόπουλος στο CNN Greece, το Ιατρικό Κέντρο αποφάσισε να καλύψει πλήρως όλες τις ανάγκες περίθαλψης και υγείας των παιδιών μέχρι την ενηλικίωσή τους. Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών έρχεται να προστεθεί στους φορείς που αποφάσισαν να βοηθήσουν την οικογένεια του εκλιπόντος ως ελάχιστο φόρο τιμής στον Γιώργο Μπαλταδώρο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 34 του χρόνια αφήνοντας πίσω τη σύζυγο του και τα δύο τους παιδιά.
37% αύξηση στις Εκθέσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας στην Ελλάδα – Συσχέτιση με βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα
Πιο στρατηγική και με σαφή οικονομικά οφέλη εμφανίζεται η εικόνα της Εταιρικής Υπευθυνότητας στην Ελλάδα, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση, όπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα του Κέντρου Αειφορίας (CSE) που διεξάγεται για τέταρτη φορά στην Ελλάδα με την ευγενική υποστήριξη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), του Ινστιτούτου Εταιρικής Υπευθυνότητας (CRI) και χορηγό επικοινωνίας τη WIND Ελλάς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η πλειοψηφία των μεγαλύτερων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας συνεχίζουν να υλοποιούν με όλο και πιο συστηματικό τρόπο προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, καθώς και να δημοσιεύουν τις επιδόσεις τους χρησιμοποιώντας διεθνή πρότυπα. Πρόκειται για 79 εταιρείες που στο σύνολό τους απασχολούν περισσότερους από 150.000 εργαζόμενους, ενώ ο κύκλος εργασιών τους ξεπερνά τα 56 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι οι μισές από τις εταιρείες (48%) που έχουν εκδώσει Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας και έχουν σχετική στρατηγική για την ΕΚΕ σημείωσαν αύξηση του κύκλου εργασιών τους κατά το 2016 συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, γεγονός που αποδεικνύει έμμεση συσχέτιση με τα οικονομικά αποτελέσματα. Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι η σωστή στρατηγική με ποσοτικούς στόχους που λαμβάνει υπόψη τις απαιτήσεις των ενδιαφερόμενων μερών μαζί με την κουλτούρα διαφάνειας και την Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας συμβάλλει στην ανάπτυξη των οικονομικών αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων και πλέον θα θεωρείται επένδυση και όχι κόστος. Αντίστοιχα συμπεράσματα είχαν προκύψει σε πρόσφατη έρευνα που είχε γίνει από το Kέντρο Αειφορίας στη Βόρεια Αμερική σε δείγμα 600 κορυφαίων εταιρειών.
Τι είναι το Κέντρο Αειφορίας (CSE)
Το Κέντρο Αειφορίας (CSE) κλείνει το 2018 δώδεκα χρόνια υπεύθυνης λειτουργίας στην Ελλάδα από όπου και ξεκίνησε την δραστηριοποίηση του το 2005. Το Κέντρο Αειφορίας είναι κορυφαίος εκπαιδευτικός και συμβουλευτικός οργανισμός εξειδικευμένος στα θέματα Εταιρικής Υπευθυνότητας στην Ελλάδα με σημαντικά διεθνή δραστηριοποίηση. Με συγκριτικό πλεονέκτημα την πολύχρονη εμπειρία επί θεμάτων ΕΚΕ και η τεχνογνωσία που αυτή προσφέρει, έχει υποστηρίξει και υλοποιήσει πρωτοπόρες δράσεις που αφορούν στην εταιρική υπευθυνότητα, ενώ έχει σχεδιάσει στρατηγικές που ενισχύουν την καινοτομία και το υπεύθυνο επιχειρείν τόσο σε Εθνικό όσο και Διεθνές επίπεδο. Σήμερα το Κέντρο Αειφορίας δραστηριοποιείται σε 30 χώρες και 5 ηπείρους και διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο του περισσότερους από 120 πελάτες.