Συνέντευξη του Γιώργου Καραμανώλη και του Μιχάλη Ψαλλίδα, founders της Crowdpolicy, στο νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφoρεί, από την Ντόρα Σαμούρκα.
Οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, είτε πρόκειται για την προσωπική μας ζωή, είτε για την εργασία μας. Για τον λόγο αυτό δεν έχουν αλλάξει μόνο το «πρόσωπο» και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά και τον τρόπο που οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τους οργανισμούς. Πρόκειται για μια πραγματικότητα η οποία συνέβη και στο παρελθόν, όμως ο ρυθμός με τον οποίο εξελίσσεται σήμερα ξεπερνά κάθε προηγούμενο.
Άλλωστε, όταν αναφερόμαστε στον λεγόμενο ψηφιακό μετασχηματισμό, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε σε έναν τεράστιο αριθμό διαδικασιών, αλληλεπιδράσεων, συναλλαγών και τεχνολογικών εξελίξεων.
Οι εταιρείες που υποστηρίζουν την εφαρμογή καλών πρακτικών ανοικτής και ψηφιακής διακυβέρνησης παίζουν καταλυτικό ρόλο σε αυτή τη μετάβαση, καθώς αντιλαμβάνονται ότι κάθε οργανισμός έχει να αντιμετωπίσει διαφορετικές προκλήσεις, θέτοντας πολλαπλούς στόχους για την ανάπτυξή του.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Crowdpolicy, εταιρεία τεχνολογίας και καινοτομίας που διαθέτει ένα «βαρύ» χαρτοφυλάκιο οργανισμών με τους οποίους συνεργάζεται σε ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων. Κοινή συνισταμένη όλων των υπηρεσιών, των προϊόντων και των δράσεών της είναι η αξιοποίηση νέων αναδυόμενων τεχνολογιών και μεθόδων.
Οι ιδρυτές της Crowdpolicy, Γιώργος Καραμανώλης και Μιχάλης Ψαλλίδας, λένε χαρακτηριστικά στο Fortune Greece
«Πιστεύουμε στη δύναμη των πολλών, τη συλλογική γνώση, την ανοιχτότητα, την εξωστρέφεια και τη συμμετοχικότητα και προσπαθούμε με βάση αυτές τις αρχές να δημιουργούμε καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα».
Επιδίωξή τους, όπως επισημαίνουν, είναι ο μετασχηματισμός του πολίτη και του πελάτη σε συμμέτοχο και συνδιαμορφωτή. Η σκέψη αυτή είναι στο DNA τους και απεικονίζεται στο λογότυπο και την επωνυμία.
Η Crowdpolicy παρέχει δύο μεγάλες κατηγορίες λύσεων, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προϊόντων λογισμικού και την παροχή υπηρεσιών ανοιχτής καινοτομίας. Ως προς τα προϊόντα λογισμικού, η εταιρεία εξειδικεύεται σε πληροφοριακά συστήματα για την τοπική αυτοδιοίκηση,όπως Δήμους και Περιφέρειες, με την ολοκληρωμένη cloud σουίτα CrowdApps και αντίστοιχα για την κεντρική κυβέρνηση (govtech), καθώς και σε συστήματα χρηματο-οικονομικών συναλλαγών για τράπεζες και ιδρύματα πληρωμών (fintech) με τη cloud σουίτα FintelioX. Τα τελευταία χρόνια η Crowdpolicy έχει δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον τεχνητής νοημοσύνης (AI) για αυτόματους ψηφιακούς βοηθούς (botakis) μέσα από το οποίο έχει αναπτύξει πολύ επιτυχημένους αυτόματους ψηφιακούς βοηθούς για Δήμους και επιχειρήσεις όπως ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, Αναπτυξιακή Τράπεζα και άλλες. Παράλληλα με τις λύσεις λογισμικού, η εταιρεία επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό φορέων και επιχειρήσεων με στοχευμένες δράσεις και προγράμματα ανοιχτής καινοτομίας, όπως είναι οι μαραθώνιοι καινοτομίας Crowdhackathon, καθώς και τα Innovation Labs.
Η Crowdpolicy μετρά σχεδόν δέκα χρόνια ζωής, έχοντας, αυτή τη στιγμή, παρουσία σε πάνω από 75 Δήμους και Περιφέρειες στην Ελλάδα, καθώς και σε Κύπρο, Αλβανία, Ιταλία και Μάλτα.
Από το 2015 η Crowdpolicy έχει υλοποιήσει πάνω από 30 μαραθώνιους καινοτομίας (crowdhackathons) σε διαφορετικούς τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας, όπως οι έξυπνες πόλεις, οι χρηματο-οικονομικές συναλλαγές (fintech), οι ασφάλειες, ο αγροτικός τομέας, η ενέργεια, το industry 4.0, το περιβάλλον κοκ. Τα crowdhackathons κινητοποιούν το οικοσύστημα καινοτομίας για συνεργασία με φορείς και ειδικούς στις θεματικές περιοχές της διοργάνωσης, με στόχο την ανάπτυξη πιλοτικών ή πρωτότυπων εφαρμογών βασισμένων πάνω σε συγκεκριμένα ζητούμενα. Συνήθως, οι μαραθώνιοι καινοτομίας διαρκούν 48 ώρες και στο τέλος βραβεύονται οι νικητές, ενώ κατά κανόνα συνεχίζεται η ανάπτυξη των εφαρμογών σε κάποιον επιταχυντή για την εμπορική ανάπτυξη της λύσης. Την περίοδο αυτή «τρέχουν» τέσσερις μαραθώνιους καινοτομίας, το Defence Innovation Challenge με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Future Greek Rail Hackathon με τον ΟΣΕ, το Infinitech Hackathon για χρηματο-οικονομικές συναλλαγές, καθώς και μαζί με τον ΟΑΕΔ για θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού.
Παράλληλα, βρίσκονται στη μέση του 3ου κύκλου του Visa Innovation Program SEE για λογαριασμό της Visa στον τομέα των ψηφιακών πληρωμών (paytech), ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε το SUP Free Innovation Lab για τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης, σε συνεργασία με τη Lidl Hellas. Στο παρελθόν, η Crowdpolicy έχει «τρέξει» αντίστοιχα προγράμματα για fintech μαζί με την Εθνική Τράπεζα (be finnovative), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας για τις «έξυπνες πόλεις» (City Challenge), τον ΔΕΔΔΗΕ για τα δίκτυα και την ενέργεια (Switch On Lab), καθώς και για τη Visa στην Ελλάδα (Visa Innovation Program).
«Η πανδημία αποδείχθηκε μία από τις καλύτερες ευκαιρίες για επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα», λένε ο Γιώργος και ο Μιχάλης. Η υγειονομική κρίση και η διαρκής μάχη για την καταπολέμησή της έχουν αναδιαμορφώσει κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές παραμέτρους με παγκόσμιο αποτύπωμα και φαίνεται ότι ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος. «Εμείς από την αρχή της πανδημίας θελήσαμε να συμβάλουμε με το antivirus crowdhackathon που διοργανώσαμε μαζί με την Περιφέρεια Αττικής, αντιμετωπίζοντας άμεσες ανάγκες για λύσεις κατά τη διάρκειά της, αλλά και για μετά, αξιοποιώντας την ελληνική κοινότητα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, τις start-up εταιρείες, τους μηχανικούς, τους προγραμματιστές, τους φοιτητές και τους επαγγελματίες που βοήθησαν με τεχνογνωσία, καινοτόμες εφαρμογές και ιδέες για τις δημόσιες υποδομές, τις επιχειρήσεις και συνολικά την κοινωνία», συμπληρώνουν.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, η διαδικασία αυτή βρήκε πολύτιμους συμμάχους τα στελέχη των Δήμων που ανταποκρίθηκαν με μεγάλη επιτυχία στις νέες συνθήκες και υιοθέτησαν πολύ γρήγορα ψηφιακές λύσεις, που διευκολύνουν όμως ευρύτερα τις συναλλαγές και την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Πέρα από τα παραπάνω, ο Γιώργος και ο Μιχάλης αναφέρουν ότι οι χρηματοδοτήσεις που θα έρθουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του νέου ΕΣΠΑ θα δημιουργήσουν μία σειρά από παρεμβάσεις και έργα στην Ελλάδα τα οποία θα κληθούν να τα υλοποιήσουν ελληνικές επιχειρήσεις.
«Είναι ιστορική ευκαιρία, μετά από τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων και της πανδημίας, ελληνικές επιχειρήσεις να δουλέψουν για αυτά τα έργα και να δημιουργήσουν λύσεις και λογισμικό, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί και να πετύχει και στη διεθνή αγορά. Έχει σημασία να δημιουργείται αξία, να αξιοποιούνται οι επιστήμονες και μηχανικοί μας και να επανεπενδύονται τα κεφάλαια στην οικονομία της χώρας. Είναι μια καλή ευκαιρία χρηματοδότησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και ένα πάτημα για τη διεθνή ανταγωνιστική αγορά, και εδώ αναδεικνύεται η σημασία των χρηματοδοτήσεων και των παρεμβάσεων που θα προκύψουν».
Για την Crowdpolicy οι άνθρωποί της είναι ο παράγοντας επιτυχίας στην παροχή λύσεων στους πελάτες της. Για το λόγο αυτό, όλα τα χρόνια δραστηριοποίησής της, έχει καταφέρει να καλλιεργήσει ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει και υποστηρίζει την εξέλιξη και την προσωπική ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. Καινοτομία, αλλαγή, δοκιμές και ανατροφοδότηση, πολλές μικρές νίκες και πάθος για αυτό που κάνουν, είναι αυτά που χαρακτηρίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ομάδα της εταιρείας, η οποία δουλεύει οριζόντια, ευέλικτα και συνεργατικά. «Πάνω από όλα μας αρέσει ο σκοπός: Bridge the gap between organizations and the crowd. Επενδύουμε σε επιστήμονες που έχουν πάθος και όρεξη και όχι κατ΄ ανάγκη εμπειρία, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους να δοκιμαστούν και να προχωρήσουν σε σύνθετα επιχειρησιακά περιβάλλοντα», καταλήγουν ο Μιχάλης και ο Γιώργος.