Η ταχύτητα των τεχνολογικών εξελίξεων, η έλλειψη ταλέντων στην αγορά και το χάσμα δεξιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης του CEO Initiative 2021 που συντόνισε ο Τάσος Ζάχος, Editor in Chief Fortune Greece.
Η τεχνολογία, σύμφωνα με τον Κώστα Γεράρδο, CEO της Πλαίσιο Computers, τρέχει πιο γρήγορα απ’ ό,τι τρέχει ο καθένας μας κι αν σκεφτεί κανείς πόσα startup οικοσυστήματα υπάρχουν στον κόσμο είναι προφανές ότι είναι αδύνατο οποιοδήποτε εκπαιδευτικό ίδρυμα, κρατικό ή ιδιωτικό, να αφομοιώσει τις αλλαγές. “Ο ρόλος της επαγγελματικής εκπαίδευσης περνάει στις επιχειρήσεις”, τόνισε, σημειώνοντας ότι κάθε χρόνο δαπανώνται χιλιάδες ανθρωποώρες για την ενίσχυση των εργαζομένων στον όμιλο. “Πρέπει να χτίζουμε πρωταθλητές, δεν μπορούμε να τους αγοράζουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για τη βασική αρχή της προσέγγισης του εργαζόμενου με τρόπο ανάλογο της προσέγγισης του πελάτη εξήγησε: Για τον πελάτη λέμε ότι του παρέχουμε την καλύτερη τιμή, φιλικό προσωπικό και flexibility στην παραλαβή. Το ίδιο, σύμφωνα με τον κ. Γεράρδο γίνεται με τον εργαζόμενο. “Αν του παρέχεις μια ανταγωνιστική τιμή, ένα φιλικό περιβάλλον και flexibility, θα μείνει μαζί σου. Και είναι και θέμα του μάρκετινγκ. Πρέπει να κάνει κανείς employer branding για να προσελκύσει νέους εργαζομένους. Δεν κοιτάμε εμπειρία, κοιτάμε νοοτροπία. Η εμπειρία απαξιώνεται, η νοοτροπία κοιτάζει προς τα εμπρός”, πρόσθεσε.
Για τις πολιτικές υπέρ των startups μίλησε ο Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, που σημείωσε ότι μόλις ανέλαβε υφυπουργός προτεραιοποίησε την αγορά των νεοφυών επιχειρήσεων, για τις οποίες μέχρι τότε δεν υπήρχαν στοιχεία για τον αριθμό, τους τομείς δραστηριοποίησής του κ.ο.κ.. Έτσι έγινε καταγραφή του οικοσυστήματος και όπως εξήγησε, μέσω του Elevate Greece έχουν θεσπιστεί κίνητρα για τη ρευστότητα των νεοφυών επιχειρήσεων, ενώ έχει δημιουργηθεί δίκτυο υποστηρικτών από πολυεθνικές και από τράπεζες που προσφέρουν εξειδικευμένα προϊόντα. Το μητρώο μεγαλώνει, σύμφωνα με τον κ. Δήμα, που σημείωσε ότι μεγάλοι τομείς από πλευράς πλήθους νεοφυών επιχειρήσεων είναι η βιοτεχνολογία, η ενέργεια, το περιβάλλον και ο τουρισμός.
Μίλησε επίσης για τις δεξιότητες και την εξειδίκευση που απαιτείται σήμερα, περισσότερο από ότι συνέβαινε πριν από μια δεκαετία φέρνοντας ως παράδειγμα εμβληματικές επενδύσεις όπως της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, όπου απασχολούνται 500 άνθρωποι με συγκεκριμένα προσόντα και δεξιότητες. Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σημείωσε ότι “ο λόγος που έχει δώσει η κυβέρνηση έμφαση στον χώρο της έρευνας & ανάπτυξης είναι επειδή είναι ποιοτικές θέσεις εργασίας. Αυξήσαμε τα φορολογικά κίνητρα, τις υπερ-εκπτώσεις δαπανών, για να γίνουμε ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις και να δώσουμε επιπλέον κίνητρα στις επιχειρήσεις που ήδη επενδύουν στην Ελλάδα”.
“Οι δεξιότητες και οι γνώσεις που ήταν στατικές δεν έχουν ιδιαίτερη αξία πλέον”, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσόπουλος, CEO της Deloitte Ελλάδος, μιλώντας για την ανάγκη επιχειρησιακών δεξιοτήτων με διάρκεια ζωής 2 με 5 χρόνια πλέον. Όπως εξήγησε, οι τεχνικές δεξιότητες έχουν διάρκεια ζωής 1,5 χρόνο και μέχρι το 2025 θα πρέπει να επανεκπειδευθεί το 50% του εργατικού δυναμικού, καθώς θα χαθούν μεν εκατομμύρια θέσεις εργασίας, θα δημιουργθούν δε περισσότερες. Σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με την άποψη του κ. Κουτσόπουλου, πολλοί δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει στην πράξη. Οι 3 στους 4 CEOs πιστεύουν, όπως είπε, ότι το θέμα του ταλέντου, της επάρκειας και δεξιοτήτων, είναι το πρώτο στη λίστα. Αλλά αναρωτήθηκε αν αυτό είναι αρκετό για την επόμενη μέρα στην αγορά, για να απαντήσει ο ίδιος αρνητικά. “Μιλάμε για προσαρμοστικότητα, ανθεκτικότητα, κοινωνική ενσυναίσθηση. Πρέπει να τα αναπτύξεις όλα αυτά παράλληλα”, τόνισε.
Ανέδειξε επίσης το νόημα του “Impact that Matters”, που σημαίνει ότι θέλουμε να έχουμε θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία ενώ μιλώντας για την επένδυση της εταιρείας του σημείωσε: “ξεκινήσαμε με μια επένδυση στη Θεσσαλονίκη νομίζοντας ότι θα είμαστε 200 άνθρωποι. Είμαστε 700 επί του παρόντος και στόχος είναι να αυξηθούμε στους 800 ή 850. Θέλουμε να προσελκύσουμε πτυχιούχους παρέχοντας πολύ καλό περιβάλλον εργασίας και upskilling και reskilling. Έχουμε βοηθήσει και τα πανεπιστήμια αυξάνοντας την απορροφησιμότητα των πτυχιούχων, και είμαστε κοντά σε αυτές τις πόλεις της περιφέρειας για να είμαστε κοντά στο ταλέντο. Με το agile working θα μπορεί κάποιος να δουλεύει στον τόπο κατοικίας του”.
Την έλλειψη ταλέντων στην αγορά ανέδειξε και ο Κριστιάν Χατζημηνάς, President του EFA Group, που σημείωσε ότι γι’ αυτό το λόγο η εταιρεία του αναγκάζεται να κάνει επανεκπαίδευση στους δικούς της ανθρώπους. Οι ψηφιακές δεξιότητες, όπως είπε, πρέπει να πάνε μαζί με το κομμάτι της κοινωνικής ενσυναίσθησης, καθώς μαζί βοηθάνε έναν εργαζόμενο στο να δει την ολιστική εικόνα. Για να καταδείξει πώς προωθεί αυτή την προσέγγιση η εταιρεία σημείωσε χαρακτηριατικά: “Έχουμε πολλούς μηχανικούς στην Ελλάδα. Εμείς τους πείσαμε ότι δεν είναι μηχανικοί, είναι business development άνθρωποι. Τους στέλνω στο εξωτερικό να κάνουν πωλήσεις διότι πρέπει να αφουγκράζονται την αγορά. Υπάρχει ένα Μετσόβειο Πολυτεχνείο που είναι θησαυρός. Το θέμα λοιπόν είναι να προωθήσεις και επιχειρηματικά το προϊόν”. Η εταιρεία, σύμφωνα με τον κ. Χατζημηνά επενδύει το 15% του τζίρου της σε έρευνα & ανάπτυξη, δηλαδή στο ανθρώπινο δυναμικό.
Αναφερόμενος στην επαναβιομηχανοποίηση στην Ελλάδα, σημείωσε ότι είναι πολύ πιο εύκολη γιατί δεν μιλάμε πια για εργοστάσια με φουγάρα, μιλάμε για ρομπότ, artificial intelligence κ.α.. Πρόσθεσε ότι η επαναβιομηχανοποίηση είναι εφικτή και ταιριάζει στον νέο εργαζόμενο ενώ τόνισε τη σημασία της σύνδεσης του μη μισθολογικού κόστους με τις ψηφιακές δεξιότητες. “Εγώ είμαι υπέρ της δημοκρατικής συμμετοχής. Πρέπει και ο εργαζόμενος αλλά και οι ιδιοκτήτες και διευθυντές των επιχειρήσεων να είναι φορείς αλλαγής. Εμείς οι μάνατζερ είμαστε πάνω από τα 40, είμαστε …γέροι. Πρέπει να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος”, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρότεινε: “αν η κυβέρνηση και τα κόμματα υποστηρίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, πρέπει να πούμε ότι θα κάνουμε μια γενναία μείωση στο μη μισθολογικό κόστος, 50 – 50, τα μισά να πάνε στον εργαζόμενο και τα μισά στην εταιρεία, και οι εργαζόμενοι θα πάνε σε μια σχολή και θα αποκτήσουν μια πραγματική πιστοποίηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό”. Μάλιστα αναφέρθηκε και στους νέους των 750 – 800 ευρώ σημειώνοντας την εμπειρία του από το εξωτερικό: “στο εξωτερικό ταξιδεύω και δεν βλέπω κανέναν να έχει αυτή την παραγωγικότητα”.