Η BSS ξεκίνησε το 1998, με όραμα να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Με δυναμική πορεία 23 ετών, δραστηριοποιείται στη συμβουλευτική και στον χρηματοοικονομικό τομέα, ως μία από τις πλέον πετυχημένες ελληνικές εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων.
Εξελίσσεται προς τις νέες τεχνολογίες, δημιουργεί δίκτυο 500 συνεργατών σε όλη την Ελλάδα, με γραφεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Λάρισα, σύντομα στη Κρήτη και στη Λευκωσία. Απασχολεί 50 καταξιωμένα στελέχη και δεκάδες εξωτερικούς συνεργάτες και αντιμετωπίζει καθημερινά προκλήσεις και ευκαιρίες, κατέχοντας ηγετικό ρόλο στην ευημερία του επιχειρείν.Remaining Time-0:01FullscreenMute
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε μια δύσκολη συγκυρία, κατάφερε να τριπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της, διατηρώντας υψηλή κερδοφορία. Έχει 100% εγκρισιμότητα στα έργα αναπτυξιακού νόμου, ενώ μόνο μέσα στο 2020 υπέβαλε 227 προγράμματα επιδοτήσεων ΕΣΠΑ και αναπτυξιακού νόμου.
Ο Ευστάθιος Λιακόπουλος, ιδρυτής και CEO της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων BSS, μιλά στο Fortune για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η ελληνική αγορά, εστιάζοντας στους κλάδους που θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια, αλλά και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την αναπτυξιακή τους πορεία, σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και επιτάσσει οργάνωση, ευελιξία και στοχευμένο business plan.
Κύριε Λιακόπουλε, ποιο το συγκριτικό πλεονέκτημα της BSS που την κάνει να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό και την έχει αναγάγει σε πολύτιμο συνεργάτη των ελληνικών επιχειρήσεων;
H BSS διαχειρίζεται χρηματοδοτήσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ, καθώς επιτελεί τον ρόλο του εξωτερικού οικονομικού διευθυντή σε περισσότερες από 300 ελληνικές επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, τη δύσκολη περίοδο των μνημονίων, ανέλαβε πάνω από 1.100 περιπτώσεις λειτουργικής αναδιάρθρωσης – ρύθμισης οφειλών εν λειτουργία επιχειρήσεων με εξαιρετική επιτυχία. Συνέβαλε στην αναζήτηση επενδυτικών κεφαλαίων σε περισσότερες από 60 περιπτώσεις με σημαντικότατες επιτυχίες, ενώ συμμετείχε στη διαδικασία αναζήτησης και έκδοσης χρηματοδοτήσεων άνω των 700 εκατ. ευρώ και διαχειρίστηκε τους όρους χρηματοδότησης για περισσότερα από ένα δισ. ευρώ δάνεια. Ενδεικτικά να σας πω ότι ολοκλήρωσε 193 περιπτώσεις προσαρμογής στη διασφάλιση προσωπικών δεδομένων – GDPR συμβάλλοντας στην οργάνωση και την κανονιστική προσαρμογή των επιχειρήσεων και πιστοποίησε πάνω από 270 επιχειρήσεις σε συστήματα διασφάλισης ποιότητας ISO, ISO 9001, ISO 27001, ISO 14001, ISO COVID. Τέλος, να αναφέρω ότι η εταιρεία έχει 95% διατηρησιμότητα πελατολογίου, εξαιρετικές συστάσεις και μακροχρόνιες συνεργασίες, με ολιστική προσέγγιση στην κάλυψη αναγκών.
Η πανδημία έβαλε φρένο στα σχέδια και στην αναπτυξιακή πορεία πολλών εταιρειών. Εσείς πώς στηρίξατε τους Έλληνες επιχειρηματίες; Έχετε κάποια success stories που θα θέλατε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του Fortune;
Η ελληνική οικονομία επλήγη σκληρά από την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού και από τα προηγούμενα δέκα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, στην BSS δηλώνουμε αισιόδοξοι. Πιστεύουμε ότι η μόνη κατεύθυνση για την ελληνική οικονομία είναι πλέον αυτή προς την ανάπτυξη. Πάντα μέσα από τις δυσκολίες βρίσκουμε τις ευκαιρίες. Οι προοπτικές είναι καλές και ο Έλληνας επιχειρηματίας συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο ότι οι παλιές πρακτικές δεν αρκούν για μια βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον. Αποδεδειγμένα και βάσει μελετών το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων στις επιχειρηματικές μονάδες πηγάζει από ξεπερασμένες μεθόδους λειτουργίας και ελλιπή οργάνωση. Εκτιμάμε ότι η χώρα έχει σπουδαίες προοπτικές και βρίσκεται μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις για την ψηφιοποίηση, την τεχνολογία, τις ΑΠΕ.
Αντικείμενό της BSS είναι ο τομέας της συμβουλευτικής στο «επιχειρείν», με μια «ολιστική προσέγγιση» όλων των υπηρεσιών σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Υποστηρίζουμε απόλυτα οποιοδήποτε καινούριο, καινοτόμο, τεχνολογικό έργο, με στρατηγικές απόλυτα εφαρμόσιμες στην ελληνική οικονομία, μόνιμες λύσεις, με κατανόηση, αδιάκοπη δράση, πράξεις και αποτελεσματικότητα.
Η εξειδίκευση, η πολυετής εμπειρία, η τεχνογνωσία, η επαφή με τα κέντρα λήψεως αποφάσεων, σε συνδυασμό με το ποικιλόμορφο χαρτοφυλάκιο σε Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές αγορές, μας παροτρύνουν ώστε να είμαστε μπροστά από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις σε τομείς όπως: Συμβουλευτική επιχειρήσεων, Επιδοτήσεις, Επενδυτικά ταμεία, Αναπτυξιακός Νόμος, ΕΣΠΑ, Χρηματοοικονομικά, Λειτουργική και Χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση, Λογιστικό & Φορολογικό σχεδιασμό, Εξωτερική Οικονομική διεύθυνση, Τραπεζικά ζητήματα, Οργάνωση επιχειρήσεων – πιστοποιήσεις ISO, GDPR, Covid Shield.
Πρόσφατα εγκρίθηκε αναπτυξιακός νόμος που υποβάλαμε. Το αρχικά εγκεκριμένο ποσό ήταν 7,1 εκατ. ευρώ και με ένστασή μας έφτασε ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός στο ποσό των 10,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες εγκεκριμένες προτάσεις.
Εκτιμάμε ότι η χώρα έχει υποτιμηθεί, ενώ έχει σπουδαίες προοπτικές, επιχειρηματίες-πρότυπα, μοναδικό γεωπολιτικό αποτύπωμα και εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Για εμάς στην ΒSS, η επιτυχία της στρατηγικής περνά μέσα από στάδια, όπως ο σχεδιασμός, η υλοποίηση, η ευελιξία.
Στην εποχή μας, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η στρατηγική είναι μείζον θέμα για τους οργανισμούς. Η σημασία της είναι καθοριστική για την επόμενη ημέρα και την επιβίωση των επιχειρήσεων. Ο τρόπος με τον οποίο χαράζεται και εφαρμόζεται διασφαλίζει και την επιτυχία.
Ως εταιρεία, με σύμμαχο το βασικότερο κεφάλαιο που είναι η βαθιά τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, είμαστε δίπλα στα μέλη της διοικητικής ομάδας για μια επιτυχημένη εφαρμογή της στρατηγικής, όπου συνεχώς εφαρμόζουμε σε επαναληπτική τροχιά τα βήματα: κατανόηση, δράση, υλοποίηση, αναθεώρηση, αποτελέσματα.
Ποια είναι σήμερα η εικόνα που παρουσιάζει το ελληνικό επιχειρείν; Σε ποιους κλάδους βλέπετε να αναδύονται σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια;
Σήμερα, η μεγάλη ευκαιρία για όσους έχουν ήδη προσαρμοστεί στα δεδομένα της νέας εποχής είναι να αξιοποιήσουν τα κενά που διαμορφώνει η αγορά, να επεκταθούν και να αναζητήσουν και άλλα πεδία επωφελούς δράσεως. Για όσους ακόμη δεν έχουν προσαρμοστεί είναι η κατάλληλη στιγμή να κατανοήσουν τι συμβαίνει και να φροντίσουν να το κάνουν έστω και τώρα. Ποτέ δεν είναι αργά όσο είμαστε επιχειρηματικά εν ζωή. Η διάβαση από την κατανόηση στην προσαρμογή και τη δράση είναι για ακόμη μία φορά απαραίτητη.
Ο στόχος μας είναι να αποτελέσουμε πραγματικό αναπτυξιακό μοχλό για το μέλλον των ελληνικών επιχειρήσεων, να συμβάλουμε στην ψηφιακή και «πράσινη» μετάβαση τους, στην ανάπτυξη των σύγχρονων δεξιοτήτων, αλλά και στη σύγκλιση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Με δράση και αποτελεσματικότητα, στεκόμαστε εξατομικευμένα δίπλα στις ανάγκες κάθε επιχείρησης. Μαζί με τον επιχειρηματία θέτουμε από την αρχή τα σωστά βήματα, που θα τον οδηγήσουν σε ασφαλές οικονομικό περιβάλλον ανάπτυξης. Βασική προτεραιότητα, τα 70 δισ. ευρώ κεφάλαια που θα έρθουν στην Ελλάδα, να τα φέρουμε σε επαφή με τον επιχειρηματικό κόσμο. Δεύτερος στόχος είναι η άμεση υποστήριξη που χρειάζονται οι επιχειρήσεις σε οργάνωση, συντονισμό, λογιστικό και φορολογικό σχεδιασμό, με τρίτο στόχο το νέο νόμο Ρύθμισης Οφειλών προς Δημόσιο, Ασφαλιστικά ταμεία, Πιστωτικά ιδρύματα, προσφέροντας μόνιμες λύσεις στην απαλλαγή χρεών, ενδυναμώνοντας παράλληλα τα μερίδια αγοράς, καθώς και την υπαγωγή των επιχειρήσεων στον νέο αναπτυξιακό νόμο και στα προγράμματα ΕΣΠΑ. Τα επόμενα χρόνια είναι η μεγάλη μας ευκαιρία, με την εισροή κονδυλίων στην οικονομία να πραγματοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις σε τομείς όπως η Βιομηχανία, ο Τουρισμός, η Ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων, η Πράσινη Ενέργεια, τα έργα Υποδομών, που θα ενισχύσουν παράλληλα την κοινωνία.
Η ενεργοποίηση των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα δώσει πρόσθετες ευκαιρίες χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις;
Η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της μια μεγάλη ευκαιρία και το κατάλληλο εργαλείο για να οδηγηθεί σε ταχεία ανάπτυξη. Αυτό είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες της Ε.Ε. που συνέταξε ένα πλήρες Σχέδιο Ανάκαμψης και
Ανθεκτικότητας, το «Ελλάδα 2.0», με ένα τεράστιο ύψος πόρων για τα ελληνικά δεδομένα, που ανέρχεται σε 31 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο της Ευρωζώνης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αντιστοιχούν σε άνω του 15% του προ κρίσης ΑΕΠ (2019). Το ποσό αυτό αναμένεται να μοχλευτεί με τραπεζικά και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει συνολικές επενδύσεις των 60 δισ. ευρώ περίπου, μέχρι το 2026. Τα 31 δισ. ευρώ πόρων του Ταμείου συνίστανται από 18 δισ. ευρώ που θα δοθούν με τη μορφή επιδοτήσεων και περίπου 13 δισ. ευρώ τα οποία θα δοθούν ως δάνεια με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, το οποίο αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 0,25% και 0,5% ετησίως.
Τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα διοχετευθούν στην αγορά μέσω του τραπεζικού συστήματος και θα συνοδεύονται από συγχρηματοδότηση. Μια ενδεικτική δομή χρηματοδότησης αναμένεται να είναι 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, 30% συγχρηματοδότηση από εμπορική τράπεζα (co-financing) και 20% ιδία συμμετοχή της επιχείρησης.
By the numbers