Από το βήμα του Greek House Davos στο Νταβός της Ελβετίας, ο Πρόεδρος του EFA GROUP και Αντιπρόεδρος της Ε.ΕΝ.Ε. κ. Κρίστιαν Χατζημηνάς, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Υπουργό Ιδιωτικών Επενδύσεων του Παναμά, κ. José Alejandro Rojas, αναφορικά με την «ενδυνάμωση της επιχειρηματικής και επενδυτικής ατζέντας στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο».
Ο José Alejandro Rojas τόνισε ότι η χώρα του καλωσορίζει τις ξένες επενδύσεις και ότι κατάφερε να μετατρέψει τη Διώρυγα από στρατιωτικό πλεονέκτημα του 20ου αιώνα σε οικονομική δύναμη του 21ου αιώνα.
«Στον Παναμά εδώ και 500 χρόνια πιστεύουμε στην παγκοσμιοποίηση. Με στρατηγικούς εταίρους χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Κορέα, η Χιλή, κεντρικός μας στόχος είναι να προσφέρουμε υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας προς όλο τον πλανήτη». Ο José Alejandro Rojas έδωσε μάλιστα έμφαση στο πλάνο ενεργειακής μετάβασης που υλοποιεί ο Παναμάς, υπογραμμίζοντας πως η πολιτική, αλλά και κοινωνικοοικονομική σταθερότητα που εγγυάται ο Παναμάς, σε μία πολυσύνθετη περιοχή, μπορεί να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις σε προβλήματα σχετιζόμενα τόσο με την ενέργεια, όσο και ευρύτερα με την εφοδιαστική αλυσίδα.
Καθώς τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας του πλανήτη έχουν ταλαιπωρήσει τις βιομηχανίες και έχουν πλήξει τους καταναλωτές με υψηλότερο κόστος, ο Παναμάς προχωράει σε επενδύσεις, όπως την κατασκευή μονάδας 1,6 δις δολλαρίων για παραγωγή ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου, όταν μάλιστα το 82% της ενέργειάς τους είναι από ανανεώσιμες πηγές, αλλά και την κατασκευή 1,5 δις δολλαρίων λιμένα εμπορευματοκιβωτίων στη διώρυγα του Παναμά, ενώ παράλληλα υλοποιεί πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του EFA Group και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε.), κ. Κρίστιαν Χατζημηνάς, ο Παναμάς αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα προσέλκυσης επενδύσεων, που οφείλουμε να μελετήσουμε για να υιοθετήσουμε μια πιο δημιουργική και εξωστρεφή προσέγγιση στο επιχειρείν. «Χρειάζεται ακόμη να γίνουν σημαντικά βήματα ως προς την απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση και λειτουργία των οικονομικών δραστηριοτήτων προκειμένου να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις. Ένα από αυτά είναι η γρήγορη απονομή δικαιοσύνης, που ακόμη και σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο αντικίνητρο για οποιοδήποτε εγχώριο ή ξένο επενδυτή. Οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι με την αλλαγή πρακτικών και νοοτροπίας στον επιχειρηματικό κόσμο.
Από την άλλη, οι εγχώριοι επιχειρηματίες, εξοπλισμένοι με διεθνείς επιχειρηματικές επαφές, προσαρμοστικότητα αλλά και δημιουργική επιχειρηματική νοοτροπία, δραστηριοποιούνται σε αγορές του εξωτερικού με αξιοσημείωτη επιτυχία. Η Ελλάδα μπορεί να εξάγει πολλές και διαφοροποιημένες επενδυτικές ευκαιρίες σε όλους τους κλάδους. Η εξωστρέφεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας, σε συνδυασμό με το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και την ανανεωμένη εικόνα της χώρας μας στη διεθνή σκηνή, συντελούν καθοριστικά στην επενδυτική δυναμική της».