Κινήσεις σε όλα τα μέτωπα της πράσινης ενέργειας προωθεί αυτή την περίοδο ο όμιλος EUNICE, όπως υποστηρίζει ο αντιπρόεδρός του Γιώργος Πεχλιβάνογλου. Στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αναπτύσσει χαρτοφυλάκιο 1.650 MW με στόχο τα 500 – 600 MW να λειτουργούν μέχρι το 2025. Ταυτόχρονα περιμένει τον διαγωνισμό για την αποθήκευση, προκειμένου να αναπτύξει τα δύο εμβληματικά έργα στον τομέα της αποθήκευσης σε Πτολεμαϊδα και Μεγαλόπολη, δυναμικότητας 250 MW έκαστο, σε μια επένδυση που θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ.
Για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, ο κ. Πεχλιβάνογλου υποστηρίζει πως η πρόταση της EUNICE για το έργο GAP (Greece-Africa Power Interconnector) «συγκριτικά φαίνεται να είναι η πλέον βιώσιμη οικονομικά πρόταση καθώς επιτρέπει τη συντομότερη ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο μέσω της Ανατολικής άκρης της Κρήτης, η οποία μάλιστα παρουσιάζει και τα θετικότερα γεωμορφολογικά, τεκτονικά και σεισμολογικά χαρακτηριστικά». Στον τομέα της ηλεκτρoκίνησης, το εργοστάσιο της EUNICE «τροφοδοτεί σήμερα τα μεγαλύτερα δίκτυα ηλεκτροκίνησης με hardware υλικό (φορτιστές και καλώδια ηλεκτρικών οχημάτων) με εξαιρετικά επιτυχημένα αποτελέσματα» κατά τον αντιπρόεδρο του ομίλου.
Ο αμιγώς ελληνικός ενεργειακός όμιλος EUNICE ENERGY GROUP είναι η πρώτη και μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που παράγει καθαρή, πράσινη ενέργεια αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές. Αποτελεί μια από τις κορυφαίες εταιρείες σήμερα στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών στην Ελλάδα και κατέχει σημαντική θέση στο διεθνή ενεργειακό χάρτη με πολυετή εμπειρία στην ανάπτυξη καινοτόμων και ολοκληρωμένων λύσεων και υπηρεσιών για την παραγωγή και χρήση ΑΠΕ.
Με την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης να καθιστά επιτακτική τη στροφή του ενεργειακού τομέα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου το συντομότερο δυνατόν, ο όμιλος EUNICE, με ίδια κεφάλαια, υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων πράσινης ενέργειας.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα σε ολόκληρη την Ελλάδα, έργα μεγάλης κλίμακας όπως τα δύο πρώτα μεγάλα και πρωτοποριακά έργα αποθήκευσης ενέργειας σε Πτολεμαΐδα και Αρκαδία και τα έργα ενεργειακής διασύνδεσης SAI, GAPκαι Aegean Project, καινοτόμα συστήματα αυτονομίας και ενεργειακής ανεξαρτησίας. Στέκομαι ιδιαίτερα στο πρωτοπόρο έργο μας , στον Yβριδικό Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας στο νησί της Τήλου, όπου ο όμιλος EUNICE εφάρμοσε το πρωτοποριακό σύστημα S4S (STORAGE FOR SUSTAINABILITY, SMART GRID, SOLUTIONS, SECURITY), υψηλής τεχνολογίας (ΙΟΤ, ΑΙ, ML, κτλ) αποκλειστικής έρευνας και αποτελέσματος του Ομίλου μας. Έργο που λειτουργεί ανελλιπώς δυόμισι χρόνια με καταπληκτικά αποτελέσματα. Έργο που έχει γίνει διεθνώς γνωστό και μέσω της τεχνολογίας μας. Έχει δώσει και περάσει σε όλο τον κόσμο, και μετά από δυόμισι χρόνια λειτουργίας συνεχίζουν οι παγκόσμιες αναφορές μεγάλων και διεθνών Μέσων , Περιοδικών, Τηλεόρασης (CCN, Blumberg Financial Times, Deutsche Welle κτλ) κάνοντας γνωστή την Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο για την καινοτομία της. Έργο το οποίο ο Όμιλος μας εφαρμόζει και σε άλλα νησιά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σύντομα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις με την ολοκλήρωση αντίστοιχου έργου.
Επίσης, στα προϊόντα του Ομίλου, αναφέρω την κατασκευή της πρώτης και μοναδικής ελληνικής ανεμογεννήτριας EW16 Thetis όπως και η κατασκευή φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων με ίδια κεφάλαια στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Ομίλου στη Μάνδρα Αττικής.
Παράλληλα ο όμιλος διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στους αναδυόμενους τομείς της έξυπνης διαχείρισης ενέργειας με το πρόγραμμα aftonomo. Σημειώνουμε ότι το μέλος του Ομίλου Eunice Trading ανακηρύσσεται επί σειρά ετών από τον ΔΑΠΕΕΠ ως ο μοναδικός πάροχος 100% πράσινης και καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας προμηθεύοντας τους πελάτες της με 100% παραγόμενη ενέργεια από τα έργα ανανεώσιμων πηγών του Ομίλου. Η Eunice Trading πέραν της εκπροσώπησης σημαντικού χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ στην Χονδρεμπορική Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας ( ΦΟΣΕ-AGGREGATOR ) δραστηριοποιείται αποτελεσματικά και στην διασυνοριακή αγορά ως συμμετέχουσα σε Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια Ηλεκτρικής Ενέργειας Η πρόκληση των PPA φυσικής παράδοσης η χρηματοοικονομικού χαρακτήρα βρίσκει την EuniceTrading έτοιμη για συνεργασίες με βιομηχανικούς ή μεγάλους καταναλωτές συμβάλλοντας στη ρύθμιση στο λειτουργικό τους κόστος ενώ ταυτόχρονα δίνει την ευκαιρία σε παραγωγούς να υλοποιήσουν τα επενδυτικά σχέδια στον τομέα έργων ΑΠΕ.
Με περισσότερα από είκοσι έτη από τη σύσταση και την έναρξη της λειτουργίας του, ο Όμιλος EUNICE σήμερα περισσότερο από ποτέ, τάσσεται κοντά στον άνθρωπο και στην προστασία του περιβάλλοντος. Με σταθερό προσανατολισμό και συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια σε δραστηριότητες και καινοτομίες που αφορούν αποκλειστικά στην καθαρή πράσινη ενέργεια, με όχημα τις νέες τεχνολογίες και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, μέσω των προηγμένων τεχνολογικά προϊόντων που αναπτύσσει, ο Όμιλος δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις, ώστε η μετάβαση στην επόμενη ημέρα της ενέργειας να τον κατατάσσει στην πρώτη γραμμή της Ευρωπαϊκής και διεθνούς ενεργειακής τεχνολογίας και βιώσιμης ανάπτυξης, με ελληνικό αποτύπωμα και υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία.
Έως σήμερα, o όμιλος EUNICE ENERGY GROUP διαθέτει συνολικά 100MW εγκατεστημένης ισχύος σε φωτοβολταϊκά, αιολικά πάρκα και υβριδικούς σταθμούς ανά την Ελλάδα. Η ισχύς των πάρκων μας που βρίσκονται σε λειτουργία κυμαίνεται από 100kW-30MW, ενώ ο Όμιλος έχει ένα pipeline της τάξεως των 1.650MW για τα επόμενα 8-10 χρόνια. Στόχος μας είναι, έως το 2025, να έχουμε υλοποιήσει 500-600MW από το σύνολο των 1.650MW.
Σχετικά με τα έργα αποθήκευσης, oόμιλος EUNICE διαθέτει Άδειες Παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και προχωρά ταχύτατα, προς την άμεση υλοποίηση των δύο εμβληματικών έργων αποθήκευσης ενέργειας ταχείας απόκρισης.
Πρόκειται για τους δύο σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας, στην ευρύτερη περιοχή Πτολεμαΐδας της Δυτικής Μακεδονίας και στην ευρύτερη περιοχή Μεγαλόπολης Αρκαδίας της Πελοποννήσου, με τις χαρακτηριστικές ονομασίες «Ptolemaida Battery Energy Storage System» (PTOLEMAIDA BESS) και «Arcadia Battery Energy Storage System» (ARCADIA BESS).Τα δύο έργα της Eunice, το κάθε ένα από αυτά όμοιας δυναμικότητας 250MW/1000MWh και συνολικού ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώαποτελούν εμβληματικές επενδύσεις στη νέα εποχή της απολιγνιτοποίησης για τον αναπτυξιακό, οικονομικό και ενεργειακό μετασχηματισμό της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Ειδικά το έργο της Πτολεμαΐδας, έχει ήδη συμπεριληφθεί στα 16 εμβληματικά έργα της απολιγνιτοποίησης και θα συντελέσει θετικά στη δραστική αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στη χώρα μας, και έχει επιλεγεί, μεταξύ πολλών άλλων, ως πιλοτικό και πρωτοπόρο έργο στην κατηγορία του από την Ένωση Ευρωπαίων Διαχειριστών Δικτύων (ENTSO-e) αναφορικά με την σημαντική προστιθέμενη αξία που προσδίδει στην Ευρωπαϊκή οικονομία και απασχόληση (Μελέτη JEEP 2022) Με το έργο αυτό η χώρα μας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, όσον αφορά στη σταθεροποίηση του δικτύου και στην παροχή υπηρεσιών στον ελληνικό χώρο και στους διασυνοριακούς διαχειριστές δικτύου. αράλληλα, η συνεισφορά του έργου στη τοπική κοινωνία και οικονομία αναμένεται να είναι σημαντική, συμβάλλοντας στην επιτυχή προσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου της ευρύτερης περιοχής της Πτολεμαΐδας.
Επιπλέον, προχωράμε με την υλοποίηση των αδειοδοτήσεων και την αναμονή του διαγωνισμού αποθήκευσης όπως το έχει ανακοινώσει το υπουργείο και η ΡΑΕ.
Η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, μικρής και μεγάλης κλίμακας, στα νησιά του Αιγαίου θα συνεισφέρει σημαντικά τόσο στην αξιοποίηση του τεράστιου αιολικού και ηλιακού δυναμικού των νησιών για την παραγωγή καθαρής πράσινης ενέργειας, η οποία μέσω υποθαλάσσιων αγωγών ηλεκτρισμού, όπως ο σχεδιαζόμενος από την εταιρεία μας αγωγός SAI που διασυνδέει το έργο παραγωγής και μεταφοράς ανανεώσιμης ενέργειας «AIGAIO project», θα μπορεί να διοχετεύεται προς την Ηπειρωτική Ελλάδα και κατ’ επέκταση προς τα διασυνδεδεμένα Ευρωπαϊκά Δίκτυα ηλεκτρισμού.
Η σημασία δε αυτών των έργων γίνεται ακόμα μεγαλύτερη δια της συνέργειας του παραπάνω έργου και αγωγού, με τον επίσης σχεδιαζόμενο από την εταιρεία μας αγωγόGreece–Africa PowerInteconnector GAP,που διασυνδέει ηλεκτρικά την Ελλάδα (με κοινό σημείο σύνδεσης με τον αγωγό SAI στην Κρήτη) με την Αίγυπτο.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται μια σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα. Μεταξύ άλλων, θα είναι δυνατή η αμφίδρομη τροφοδότηση της Ελλάδας και της Αιγύπτου με πράσινη ενέργεια. Θα ενισχυθεί η ασφάλεια εφοδιασμού, αλλά και η διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας για τη χώρα μας και την Ευρώπη. Τέλος, διασφαλίζεται η παροχή ενέργειας με πιο βιώσιμους και καλύτερους οικονομικά όρους, μέσα από ασφαλείς γεωπολιτικές συνθήκες , λόγω τις σχεδιασμένης όδευσης του αγωγού αποκλειστικά εντός της οριοθετημένης ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ.
Αναφορικά με την υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας για τα παραπάνω σημαντικά ενεργειακά έργα υποδομής που αναπτύσσει ο Όμιλος EUNICE, αυτή έχει ήδη εκφραστεί απερίφραστα, μέσα από επίσημες επιστολές στήριξης των ανωτέρω έργων αγωγών SAI και GAP αλλά και του καινοτόμου έργου αποθήκευσης ενέργειας PtolemaidaBESS, τις οποίες η παρούσα Κυβέρνηση δια του αρμοδίου Υπουργείου Ενέργειας έχει αποστείλει από το έτος 2020, προς τις Ευρωπαϊκές Αρχές (DGEnergy της Commission) και τους Ευρωπαίους Διαχειριστές (ENTSO–e).
Μάλιστα, προς ενημέρωσή σας, τα τρία ανωτέρω έργα, που σχεδιάζει και αναπτύσσει ο Όμιλος EUNICE, με τη στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας, έχουν αξιολογηθεί και ενταχθεί στα Δεκαετή Προγράμματα Ανάπτυξης των Ευρωπαϊκών Δικτύων (TYNDP 2020 και 2022), επισημαίνονται ήδη στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΣΜΗΕ) 2022-2031 του ΑΔΜΗΕ και παράλληλα αποτελούν υποψήφια έργα για την επερχόμενη 6η λίστα σημαντικών Ευρωπαϊκών έργων (PCI–PMI) της Commission.
Πρέπει να διευκρινιστεί ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δεδομένες λύσεις. Η αγορά και οι επενδυτές είναι αυτοί που θα αποδείξουν ποια είναι η πιο συμφέρουσα λύση ενώ η τεχνική βιωσιμότητα της κάθε λύσης θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα για την υλοποίηση της.
Η δική μας πρόταση αφορά στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου(Greece-Africa Power Interconnector – GAP) το οποίο συγκριτικά φαίνεται να είναι η πλέον βιώσιμη οικονομικά πρόταση καθώς επιτρέπει τη συντομότερη ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο μέσω της Ανατολικής άκρης της Κρήτης, η οποία μάλιστα παρουσιάζει και τα θετικότερα γεωμορφολογικά, τεκτονικά και σεισμολογικά χαρακτηριστικά.
Η συνέχεια της διασύνδεσης περνά μέσω του έργου Southern Aegean Interconnector (SAI), το οποίο αναλαμβάνει την εξαγωγή του μεγαλύτερου ποσού της ενέργειας από την Αίγυπτο προς το Ηπειρωτικό σύστημα μέσω και του έργου του Αιγαίου (Aegean Project), που δρα υποστηρικτικά, αυξάνοντας το capacity των καλωδίων και επιτυγχάνοντας καλύτερες οικονομικές αποδόσεις.
Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τελική ή εγκεκριμένη πρόταση καθώς ένας πολύ βασικός παράγοντας της πορείας αυτών των έργων αποτελεί και η Ευρωπαϊκή κρατική στήριξη στην οποία τα δικά μας έργα έχουν εξαιρετικά θετικές βαθμολογίες και πολύ μεγάλο προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού.
Ο όμιλος EUNICE διαθέτει ιδιόκτητη μονάδα παραγωγής στη Μάνδρα Αττικής. Εκεί, κατασκευάζονται οι πρώτοι ελληνικής παραγωγής και ελληνικής σχεδίασης φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων, η πρώτη και μοναδική ελληνική ανεμογεννήτρια EW16 Thetis, αναπτύσσονται τα Συστήματα Ενεργειακής Αυτονομίας και Ανεξαρτησίας Eunice Solutions,(aftonomo από την EUNICE). Αυτές οι τεχνολογικές καινοτομίες καθιστούν τον όμιλο EUNICE ηγετική δύναμη στο κομμάτι της παραγωγής και ανάπτυξης «πράσινων» καινοτόμων προϊόντων, συστημάτων και ολοκληρωμένων λύσεων στην Ελλάδα.
Στο κομμάτι της ηλεκτρoκίνησης, το εργοστάσιο του ομίλου EUNICEτροφοδοτεί σήμερα τα μεγαλύτερα δίκτυα ηλεκτροκίνησης με hardware υλικό (φορτιστές και καλώδια ηλεκτρικών οχημάτων) με εξαιρετικά επιτυχημένα αποτελέσματα. Στόχος μας είναι η ενεργή συμμετοχή μας στην ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα με ολοκληρωμένες τεχνολογικές λύσεις σε επίπεδο hardware και software, οι οποίες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις λύσεις που παρουσιάζονται στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα προσφέρουν στους συνεργάτες μας μια μοναδική ευκαιρία για άμεση υποστήριξη στον Ελλαδικό χώρο αλλά και στις γειτονικές χώρες, δίνοντάς μας ένα εξαιρετικό εμπορικό προβάδισμα σε μια δραστηριότητα που επηρεάζεται πολύ από την τεχνική διαθεσιμότητα των δικτύων.
O όμιλος EUNICE εφαρμόζει καινοτομίες, παρέχοντας έξυπνες ενεργειακές λύσεις ανοίγοντας τον δρόμο προς την Δημοκρατία της Ενέργειας.
Έχουμε πάθος να παρέχουμε καινοτόμες λύσεις και τεχνολογίες αιχμής, με σταθερή πρόσβαση στην αιχμή των παγκόσμιων εξελίξεων του χώρου της πράσινης ενέργειας & αποθήκευσης, παραμένοντας ταυτόχρονα συνεπής στο όραμα και τους στόχους μας.
Αντιμετωπίζουμε τους πελάτες μας ως συμμάχους με τους οποίους οικοδομούμε σταθερές συνέργειες και μακροχρόνιες σχέσεις, με αμοιβαία οφέλη.
Επενδυτικά, η προτεραιότητα μας είναι το ενεργειακό pipeline του Ομίλου. Ο άμεσος στόχος του ομίλου EUNICE είναι το 2023 ο διπλασιασμός της ισχύος των, εν λειτουργία, έργων του, και ο επαναδιπλασιασμός τους, φτάνοντας τα 490MW τέλος 2024. Ωστόσο οι εμπορικές δραστηριότητες τόσο αυτή της ηλεκτροκίνησης όσο και των ολοκληρωμένων συστημάτων ενεργειακής αυτονομίας και ανεξαρτησίας (Eunice Solutions) είναι από μόνες τους κερδοφόρες, σημειώνοντας σημαντικές αυξήσεις στις πωλήσεις και αποτελούν τους πυλώνες ανάπτυξης του ομίλου EUNICE για τα επόμενα χρόνια.
Στην πορεία λοιπόν μετάβασης προς τη Δημοκρατία της Ενέργειας , ο όμιλος EUNICE ENERGY GROUPέχει συμμάχους του, τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους πολίτες, τις δυνάμεις της ανάπτυξης της αγοράς και της παραγωγικής διαδικασίας.
Σε αυτή την εικόνα πρέπει να ανακαλύψει ο καθένας μας την έμπνευση του και να αναζητήσει τη δική του θέση.
*Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συμμετοχή του Γ. Πεχλιβάνογλου στη συζήτηση του Economist με θέμα Decarbonizing Southeast Europeand Eastern Mediterranean