«Όταν ένα ζήτημα πολιτικοποιείται, για τον επιχειρηματία γίνεται προβληματικό. Από τη μία έχει την προάσπιση του εταιρικού και κοινωνικού συμφέροντος, κι από την άλλη έχει την όλη διαμάχη», ανέφερε ο CEO του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος στο CEO Initiative 2021, σημειώνοντας ως παράδειγμα το ζήτημα της επίταξης.
“Υπήρξαν φωνές που ζητούσαν την επίταξη των κλινικών, όμως είχαμε τη φωνή της λογικής έναντι του παραλογισμού”, ανέφερε χαρακτηριστικά εξηγώντας τη θέση ενός παρόχου που έχει δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο και έχει δεδηλωμένη βούληση να συνεργαστεί με κάθε κόστος. Υπενθύμισε δε ότι πρόσφερε στο σύστημα υγείας μια ολόκληρη κλινική για ασθενείς Covid. “Όποτε πήραμε θέση, είπαμε ότι η λογική της επίταξης δεν έχει εφαρμογή, κι εν τέλει δώσαμε κάτι πολύ παραπάνω εθελοντικά”, πρόσθεσε ο κ. Αποστολόπουλος εξηγώντας με απλά λόγια ότι όταν έχεις μια εταιρεία με μεγάλη ιστορία και θες να προσβλέπεις και σε πολλά χρόνια στο μέλλον, οφείλεις να επιλέξεις αυτό που είναι το σωστό. “Προφανώς και οι γωνίες πρέπει να στρογγυλεύονται, αλλά όχι εις βάρος αυτού που πιστεύεις και αυτού που πρεσβεύει η εταιρεία σου, τα εταιρικά values”, κατέληξε.
Η Αλεξία Μπακογιάννη, Founder & CEO, αία relate, θύμισε έναν στίχο του Λουκιανού Κηλαηδόνη: “Γιατί είμαστε νομοταγείς, κοιτάμε τη δουλειά μας και πέρα δεν κοιτάζουμε απ’ τα συμφέροντά μας”, για να καταδείξει την κατάσταση των CEO στο παρελθόν, η οποία όμως, όπως σημείωσε, δεν είναι πλέον ίδια. Οι CEOs έχουν μπει σε μια άλλη λογική, που προέρχεται από την ίδια την κοινωνία και πρέπει να πάρουν θέση απέναντι στα κοινωνικά ζητήματα. “Το να μην πάρουν θέση είναι η χειρότερη θέση”, τόνισε η κ. Μπακογιάννη εξηγώντας ότι η τάση είναι εκεί έξω αλλά το ζήτημα είναι πώς θα την υιοθετήσει ο καθένας. Όπως ανέφερε “οι CEOs δεν είναι ούτε πολιτικοί ούτε ηθοποιοί. Όμως, ο σπουδαίος CEO είναι αυτός που έχει όραμα. Δεν μπορείς να έχεις όραμα χωρίς άποψη. Δεν είναι δουλειά του CEO να προβάλλει τις κομματικές του θέσεις. Υπάρχουν θέματα πολιτικά – και όχι μόνο κοινωνικά – που πρέπει να πάρει θέση”. Ανέφερε επίσης ως παράδειγμα το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, όπου ήταν λογικό οι CEOs να πάρουν θέση διότι αυτό επηρέαζε τη δική τους λειτουργία. “Μην τα μπερδεύουμε λοιπόν: άλλο το κομματικό κι άλλο το πολιτικό, που είναι το μείζον”, κατέληξε.
Ο Ορέστης Ομράν, Δικηγόρος, Επικεφαλής EU-Greek Practice DLA PIPER, τάχθηκε υπέρ του concept του CEO activism, το οποίο τα τελευταία χρόνια – ιδιαίτερα μετά την εκλογή Trump – έλαβε μεγάλες διαστάσεις διότι πολλοί επιχειρηματίες διαφωνούσαν με τις θέσεις του πρώην Αμερικανού προέδρου. Υπάρχει, κατά την άποψή του το soft activism που αφορά θέματα γενικώς αποδεκτά. Αναφέρθηκε στην επίδραση του ακτιβισμού και στην αξία των μετοχών, κάτι που ο κάθε CEO λαμβάνει υπόψη. Ωστόσο σημείωσε ότι απαιτείται προσεκτική στάθμιση των αποφάσεων από τους CEO και των απόψεων που εκφράζουν. Όπως είπε, υπάρχει ο νομικός περιορισμός στην έκφραση γνώμης του CEO, που είναι το συμφέρον των μετόχων. Και επιπλέον υπάρχει και το εταιρικό όριο της έγκρισης από το διοικητικό συμβούλιο, με παραδείγματα CEOs να λαμβάνουν μια τέτοια έγκριση προτού εκφρασθούν πολιτικά.
Η Ρεβέκκα Πιτσίκα, Ιδρυτρια & CEO, People for Business αναφέρθηκε στη συζήτηση για purpose, για σκοπό σημειώνοντας ότι όταν μιλάμε για σκοπό, δεν μπορεί να μην μιλάμε για ηγέτες που παίρνουν θέση δημόσια για σημαντικά ζητήματα. “Ο ηγέτης δεν μπορεί να είναι κλεισμένος στον δικό του κόσμο, οφείλει να τοποθετείται”, τόνισε μεταφέροντας την εμπειρία από τους υποψήφιους, οι οποίοι αξιολογούν τις αξίες της κάθε εταιρείας. “Δεν περιμένουμε από έναν ηγέτη να έχει και να εκφράσει μια ρηξικέλευθη άποψη; Έχουμε τέτοιους ηγέτες στην Ελλάδα, γι’ αυτό και έχουμε και εταιρείες που διαπρέπουν διεθνώς”, πρόσθεσε.