Αποστολή ΕΕΝΕ στο Βερολίνο

Κρίσιμες Επαφές για την Ελληνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα

Την ανάγκη για άμεση και δραστική μείωση της υπερβολικής φορολογίας που έχει επιβληθεί στις επιχειρήσεις και στα νομικά πρόσωπα γενικότερα, ανέδειξε η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Προεδρείου της στο Βερολίνο, στο πλαίσιο των συναντήσεών της με την πλειονότητα των κομμάτων της ομοσπονδιακής Γερμανικής Βουλής και τη Συνομοσπονδία Ενώσεων Εργοδοτών Γερμανίας (BDA).

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, πραγματοποιήθηκαν καίριες συναντήσεις με τους Bernd Westphal, Εκπρόσωπο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας SPD για τις Οικονομικές Υποθέσεις και την Ενέργεια, Michael Theurer, Αναπληρωτή Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας FDP για τις Οικονομικές Υποθέσεις και την Εργασία, Dr. Peter Ramsauer, Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης του Bundestag (CSU), Joachim Pfeiffer, Εκπρόσωπο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας CDU / CSU για τις Οικονομικές Υποθέσεις και την Ενέργεια, Klaus Ernst, Αναπληρωτή Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Εκπρόσωπο Οικονομικών Υποθέσεων (The Left) του Βερολίνου και Steffen Kampeter, Διευθύνοντα Σύμβουλο των Αποστολών της Συνομοσπονδίας Ενώσεων Εργοδοτών Γερμανίας (BDA).

Στόχος της επίσκεψης της ΕΕΝΕ, καθώς και των επόμενων ταξιδιών εργασίας που θα ακολουθήσουν στη Γαλλική Βουλή όσο και στο Βερολίνο εκ νέου, είναι να εμβαθυνθεί και να διευρυνθεί η πληροφόρηση των κυριότερων Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας σχετικά με τη δομή, την πρόοδο και δυναμική της ελληνικής οικονομίας, από καθαρή επιχειρηματική άποψη. Παράλληλα, το Προεδρείο της ΕΕΝΕ καταθέτει και αναλύει τις προτάσεις της Ένωσης για στοχευμένες μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν σε γρηγορότερη ανάπτυξη με βιώσιμους όρους – με άρμα την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα.

Ειδικότερα, έμφαση δόθηκε στην άμεση και δραστική μείωση της υπερβολικής φορολογίας για τα νομικά πρόσωπα, είτε με τη μείωση των απαιτούμενων πλεονασμάτων προκειμένου να τονωθεί η πραγματική οικονομία με φορολογικές ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις, είτε μέσω της εισαγωγής καινούργιου οριακού φόρου 10% στο επιπλέον παραγόμενο εισόδημα από το 2018 και μετά, καθώς επίσης και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την επιπλέον μισθολογική δαπάνη μισθών από τα νομικά πρόσωπα. Οι τελευταίες προτάσεις αποτελούν πάγια θέση της ΕΕΝΕ τα τελευταία 5 χρόνια, με απώτερο σκοπό τη μείωση της φορολογίας χωρίς να υπάρξει ρίσκο μείωσης των φορολογικών εσόδων.

Oι θέσεις της EENE αναλύθηκαν διεξοδικά και αντιμετωπίστηκαν με πνεύμα κατανόησης από τους εκπροσώπους των κομμάτων της Γερμανικής Βουλής. Αναφορά μάλιστα, έγινε για τη σημασία τέτοιων παρεμβάσεων και σε άλλες χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν και εκείνες το διττό πρόβλημα της αναιμικής ανάπτυξης και του βάρους της εξυπηρέτησης μεγάλου χρέους. Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο αφού η συνεπακόλουθη αδυναμία μείωσης φόρων δυσχεραίνει και δεν καθιστά πιο εύκολη την αποπληρωμή αυτών των χρεών,  όπως αντιθέτως θα συνέβαινε εάν ακολουθούνταν πολιτικές που θα πέρναγαν μέσα από το δρόμο της δυναμικής ανάπτυξης.

Την ΕΕΝΕ, στη δεύτερη αυτή -μετά την Ουάσιγκτον- προσπάθεια για τη διεθνοποίηση του ρόλου της, εκπροσώπησαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης, κ. Κρίστιαν Χατζημηνάς και ο κ. Αρμόδιος Γιαννίδης, οι οποίοι ηγήθηκαν της αποστολής στο Βερολίνο για την προώθηση των θέσεων της Ένωσης.

Η ΕΕΝΕ σκοπεύει να συνεχίσει την επικοινωνία με τους φορείς αυτούς διότι εκτός της προβολής των θέσεών της, αυτό βοηθά στο να κατανοηθούν περαιτέρω και οι ελληνικές και οι θέσεις των εταίρων μας. Η αμφίδρομη επικοινωνία απόψεων σε ένα ευρύτερο φάσμα, πέρα των θεσμικών κυβερνητικών συζητήσεων, είναι προς όφελος όλων των πλευρών. Μόνο έτσι μπορούμε να συνεισφέρουμε έμπρακτα σε μια γόνιμη και παραγωγική ευρωπαϊκή ώσμωση και συνεργασία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Joachim Pfeiffer, Michael Theurer, Αρμόδιος Γιαννίδης, Bernd Westphal, Κρίστιαν Χατζημηνάς, Dr Peter Ramsauer
H EENE με τον Klaus Ernst