Δημόσιο Χρέος και Ανόρθωση της Ελληνικής Οικονομίας

Με την παρουσία μεγάλου αριθμού εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου πραγματοποιήθηκε χθες σε αίθουσα του ξενοδοχείου King George II συζήτηση με θέμα “Δημόσιο Χρέος και Ανόρθωση της Ελληνικής Οικονομίας”. Η συζήτηση οργανώθηκε στο πλαίσιο του κύκλου “Διάλογοι για την Οικονομία” από την Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ).

Στον ανοικτό διάλογο που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν ως εισηγητές ο Πέτρος Δούκας, πρώην υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ο Θεόδωρος Καράογλου, αναπληρωτής τομέα πολιτικής ευθύνης της Οικονομίας, ο Ιωάννης Στουρνάρας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, ο Κωνσταντίνος Φωτόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνον Σύμβουλος ΚΕΔ και ο Γκίκας Α. Χαρδούβελης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και Οικονομικός σύμβουλος στην EFG Eurobank. Την συζήτηση άνοιξε ο Πρόεδρος της ΕΕΝΕ κ. Παναγιώτης Γ. Μίχαλος τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει άμεσα “δράση απέναντι στην αμηχανία των αριθμών και για ανάπτυξη απέναντι στα αδιέξοδα της ύφεσης”.Τόνισε ότι απαιτείται ”συστράτευση και χάραξη μακροπρόθεσμης στρατηγικής που περιλαμβάνει και αναπτυξιακή προοπτική“ κρίνοντας ότι προϋπόθεση γι΄ αυτό είναι “η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας και ο αναπροσδιορισμός της λειτουργίας της Πολιτείας, του Κράτους, της Δημόσιας Διοίκησης...”.

Από την πλευρά των κύριων ομιλητών στην συζήτηση ο κ. Ι. Στουρνάρας εμφανίσθηκε αισιόδοξος για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να αντιμετωπίσει την κρίση θεμελιώνοντας τις εκτιμήσεις του σε εκτεταμένα στοιχεία από τις εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας. Ο κ. Χαρδούβελης παρουσίασε τα εναλλακτικά σενάρια για τις επερχόμενες εξελίξεις, ενώ ο κ. Καράογλου υποστήριξε την ανάγκη για “μικρότερο” κράτος. Ο κ. Δούκας παρουσίασε σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων, που είχε προτείνει και ως υπουργός αλλά δεν είχαν υιοθετηθεί και ο κ. Φωτόπουλος από την ΚΕΔ ξεκαθάρισε τον ρόλο που μπορεί να έχει στην δημοσιονομική πολιτική η αξιοποίηση των ακινήτων του ελληνικού δημοσίου. Ο κύκλος των συζητήσεων θα συνεχισθεί με στόχο την διαμόρφωση πλαισίου προτάσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα οι οποίες θα κατατεθούν από την πλευρά της ΕΕΝΕ προς όλους του φορείς του επιχειρηματικού κόσμου και την κυβέρνηση. 

Για περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη γραμματεία της ΕΕΝΕ (κα Τζένη Χριστοδούλου), τηλέφωνο 210 728 9000.