Η Ελλάδα χρειάζεται μία ολοκληρωμένη στρατηγική

Η Ελλάδα χρειάζεται μία ολοκληρωμένη στρατηγική για τη:

  • Ριζική αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος 
  • Προσαρμογή της δημόσιας διοίκησης στις απαιτήσεις της σύγχρονης οικονομίας και κοινωνίας της γνώσης, 
  • Ποιοτική αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων 
  • Θεμελίωση διεθνούς ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου, 
  • Γενναία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, 
  • Δραστική περικοπή της σπατάλης και της διαφθοράς

Μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν ανταγωνιστικές υποδομές και μεταδίδουν σε όλες τις βαθμίδες της κοινωνικής ζωής του τόπου, δυναμικό επιχειρηματικό πολιτισμό». 

Με τα λόγια αυτά απευθύνθηκε στα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) ο νέος της πρόεδρος Παναγιώτης Γ. Μίχαλος, θέτοντας έτσι και τους άξονες δράσης πάνω στους οποίους στοχεύει να κινηθεί η νέα ηγεσία της οργάνωσης. “Η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία είναι οι δύο αξίες που συνθέτουν τη χημεία της προόδου”, υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος, και συνέχισε τονίζοντας ότι “με το όριο των δέκα εκατομμύριων καταναλωτών είμαστε καταδικασμένοι να αναπαράγουμε τον φαύλο κύκλο της υστέρησης, της μιζέριας και, τελικά, της δημοσιονομικής λιτότητας. Η νέα επιχειρηματικότητα, που ενεργά συνεισφέρει στη δημιουργία πλούτου αλλά και στην κοινωνική συνοχή, είναι πάνω απ’ όλα μία γνωστική διαδικασία και μία στάση ζωής. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, στις αρχές του 21ου αιώνα, η γνώση που δημιουργεί επιχειρηματικές αξίες είναι η γνώση που μαθαίνεται και όχι η γνώση που διδάσκεται.”

Ο κ. Μίχαλος ανέλαβε την ηγεσία της ΕΕΝΕ μετά την οικειοθελή παραίτηση του επί 20 έτη προέδρου της Θανάση Λαβίδα. Όπως δήλωσε, ο αποχωρών πρόεδρος «είναι καιρός να αναλάβει τα ηνία της ΕΕΝΕ μία νέα γενιά επιχειρηματιών, και να προσφέρει καινοτόμες ιδέες και νέους αποτελεσματικούς τρόπους για την προώθηση της επιχειρηματικότητας». 

Το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΝΕ που προέκυψε από τις κάλπες έχει την ακόλουθη σύνθεση:

Πρόεδρος Μίχαλος Γ. Παναγιώτης (SOUTHEAST GROUP.)
Αντιπρόεδρος A Θεοχαράκης Παναγιώτη (ΝΙΚ.Ι.ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ Α.Ε)
Αντιπρόεδρος B Χατζημηνάς Χριστιανός
(ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΠΕ)
Γενικός Γραμματέας Αποστολόπουλος Βασίλης (ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΑΕ)
Ταμίας Παπανικολάου Δημήτρης (PROTECTA A.E)
Μέλη Βερνίκου Βαρβάρα
Γιαννίδης Αρμόδιος
Κυριακόπουλος Οδυσσέας
Μπερτζελέτος Δημήτρης
Παναγόπουλος Αλέξανδρος
Τρίκαρδος Βασίλης

“Μία Ελλάδα που χωρίζεται σε αυτή που παράγει και σε αυτή που αφαιρεί από το μέλλον δεν έχει καμία απολύτως τύχη στην εποχή της παγκοσμιότητας”, παρατήρησε ο νέος πρόεδρος της ΕΕΝΕ. Από το 1987 η ΕΕΝΕ αποτελεί ένα πολύτιμο πόλο αναφοράς για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Ένα γόνιμο πεδίο συνάντησης ιδεών και αξιών, Ένα δυναμικό φορέα εκπροσώπησης των επιχειρηματικών ιδεών και προτύπων. 

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η πιο σημαντική τομή που καλούμαστε συνεπώς να υλοποιήσουμε είναι το άνοιγμα της Ένωσης μας στην ελληνική κοινωνία και στην παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα, ξεκινώντας από τον ευρύτερο γεωγραφικό οικονομικό μας χώρο. Το άνοιγμα αυτό, βασίζεται κυρίως σε τρεις στρατηγικούς άξονες: στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, στην Παιδεία και στη Διεθνή Διασύνδεση. Η ΕΕΝΕ μπορεί και πρέπει να επιδιώξει, έτσι, να αποτελέσει ένα μηχανισμό παραγωγής καινοτόμου επιχειρηματικής σκέψης. Ένα think tank για την ελληνική επιχειρηματικότητα, ένα χρήσιμο παίκτη στην προσπάθεια της χώρα μας να διαμορφώσει εθνική πολιτική για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα με όρους κοινωνικής ειρήνης”. 

Και, κατέληξε ο κ. Μίχαλος, “οραματιζόμαστε την ΕΕΝΕ ως πόλο προώθησης των επιχειρηματικών αξιών, ως ένα μέσω μετάδοσης από όλους μαζί και τον καθένα ξεχωριστά, στο σύνολο της κοινωνίας των αξιών του σύγχρονου επιχειρηματικού γίγνεσθαι”.