Μπορεί η πιστωτική επέκταση να έχει “φρενάρει” λόγω των υψηλών επιτοκίων αλλά και της σχετικής οικονομικής ανασφάλειας των πολιτών, ωστόσο η αγορά “βλέπει” σταδιακά τη σταθεροποίηση στον ορίζοντα και την επανεκκίνηση σε πιο δυναμικό ρυθμό της όλης διαδικασίας. Ακόμη όπως και τώρα, σε μια δύσκολη συγκυρία σημαντικός αρωγός στην προσπάθεια όσων επιδιώκουν να πάρουν δάνειο αποτελεί ο θεσμός της διαμεσολάβησης για στεγαστικά δάνεια.
“Η διαμεσολάβηση είναι θεσμοθετημένη από την Τράπεζα της Ελλάδος και στόχο της είναι να διευκολύνει την απόκτηση κατοικίας με στεγαστικό δάνειο, από την υποβολή της αίτησης έως και την εκταμίευση” αναφέρει μιλώντας στο news247.gr η Γιώτα Δούκα, Διευύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας διαμεσολάβησης Lisis-stegis. Όπως αναφέρει η υπηρεσία αυτή διασφαλίζει στον εν δυνάμει δανειολήπτη πλήρη ενημέρωση για τους όρους του δανείου και διασφάλιση βιώσιμης λύσης.
Όπως αναφέρεται, ο επίσημος διαμεσολαβητής, αυτός που έχει, δηλαδή, άδεια από την ΤτΕ είναι ένας σύμβουλος ο οποίος αρχικά θα αναλάβει να εκτιμήσει την δυνατότητα χρηματοδότησης. Ουσιαστικά θα υπολογίσει το ποσό δανείου το οποίο μπορεί κάποιος να ζητήσει σύμφωνα με τα δεδομένα του – ενδέχεται να πρέπει να υποβληθεί το αίτημα με συνοφειλέτη ή εγγυητή, ή να προταθεί αλλαγή ακινήτου ώστε να είναι βιώσιμη η δόση σε όλη τη διάρκεια του δανείου. Άρα αρχικά ο βασικός στόχος του συμβούλου, είναι η άρτια υποβολή της αίτησης στην τράπεζα προς το συμφέρον του πελάτη.
Όπως σημειώνει η Γιώτα Δούκα, πολύ σημαντικό είναι ότι ο σύμβουλος θα προτείνει την καλύτερη λύση στεγαστικού προϊόντος. Έτσι, ο σύμβουλος συνεργάζεται με τις τράπεζες και προτείνει αμερόληπτα (γιατί είναι ανεξάρτητος πάροχος υπηρεσιών) το καλύτερο στεγαστικό οποίο κουμπώνει με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του πελάτη. Ουσιαστικά, με βάση την κ. Δούκα, ο διαμεσολαβητής βοηθά στην αποσαφήνιση των διαφορετικών προϊόντων στεγαστικών δανείων, των προτάσεων για επιτόκια αλλά και ποια λύση είναι συμφέρουσα λύση.
“Στην σημερινή οικονομική συγκυρία οι αγοραστές ακινήτων δεν πρέπει να φοβούνται τον δανεισμό, αλλά να είναι προσεκτικοί” τονίζει, παράλληλα αναφερόμενη στη συγκυρία, η Γιώτα Δούκα και σημειώνει ότι αν και ο συγκεκριμένος θεσμός διαμεσολάβησης για την έκδοση στεγαστικού δανείου είναι σχετικά νέος στην Ελλάδα έχει δυναμική. Όπως αναφέρει είναι ιδιαιτέρως εξελιγμένος στην υπόλοιπη Ευρώπη και δη στην Αμερική όπου υπάρχει από το 1980, με μεγάλη επιτυχία. Το 80%, μάλιστα, των στεγαστικών δανείων εκδίδεται μέσω μεσιτών στεγαστικής πίστης.
Όπως σημειώνει, το γεγονός ότι το μερίδιο αγοράς των διαμεσολαβητών στεγαστικών δανείων ειδικά στην Αγγλία (>70%) αλλά και σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις όπως Ιρλανδία (>60%), Ολλανδία (45%) και Γερμανία (33%) αυξάνεται διαρκώς, είναι ενδεικτικό της αξίας της εν λόγω υπηρεσίας.
Στην Ελλάδα, όπως τονίζεται, το ποσοστό ανέρχεται σε περίπου 10% αλλά καθώς ο τραπεζικός τομέας είναι πλέον ενισχυμένος και ανταγωνιστικός με έντονη δραστηριότητα, η χρήση ενός διαμεσολαβητικού μοντέλου αποτελεί ισχυρή δυναμική για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του δικτύου των Τραπεζών.